Obilježavanje borbe protiv karcinoma dojke u Robnoj kući Tuzlanka

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Tim povodom će se u prizemlju Robne kuće Tuzlanka u petak, 6. Oktobra u vremenu od 12 – 14 sati, upriličiti posebno druženje sa predstavnicima Udruženja studenata medicinskog fakulteta Medicus iz Tuzle. Studenti će posjetiocima dijeliti brošure o borbi protiv karcinoma dojke, te na taj način informisati građane o ovoj bolesti, važnosti njenog ranog otkrivanja, prevenciji i načinima liječenja.
U znak podrške u prevenciji i liječenju karcinoma dojke, brend Beko će uručiti donaciju u vidu tehnički uređaja, koji su najpotrebniji za nesmetano funkcionisanje Klinike za radiologiju i Centra za dojku pri Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Tokom samo jedne godine, milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu karcinoma dojke, koji je najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta karcinoma među ženama u Evropi i svijetu, pokazatelji su Svjetske zdravstvene organizacije.

Ružičasta traka, univerzalni simbol borbe protiv karcinoma dojke počela je da se koristi kao simbol ove borbe početkom devedesetih godina i danas je najpoznatija traka na svijetu sa prepoznatiljivom porukom. Ovu traku u mjesecu oktobru nose svi oni koji pružaju podršku oboljelima od karcinoma dojke ili u spomen onih koji su preminuli od ove bolesti.
Robna kuća Tuzlanka je ponosna, što je dio ovakvog projekta i nastojat će i dalje podržavati ovakve i slične aktivnosti, koje su od direktnog značaja za lokalnu zajednicu.